De menselijke conditie – Hannah Arendt

Vlak voordat ze burgemeester van Amsterdam werd, interviewde ik Femke Halsema over haar filosofisch essay Macht en verbeelding (2018)In dit essay speelt ‘De tafel van Arendt’ een belangrijke rol, een metafoor uit Hannah Arendts hoofdwerk De menselijke conditie (1958), een boek over ‘wat wij mensen doen’. 

In deze cursus gaan wij zelf lezen in De menselijke conditie. Wij zullen de actualiteit en de diepgang van het boek ontdekken. Om te ervaren wat het boek ons voor ons eigen leven te zeggen heeft, maken meditatie en onderling gesprek deel uit van de cursus.

De cursus is bedoeld voor iedereen die zich wil verdiepen in De menselijke conditie van Hannah Arendt. Voorkennis is niet vereist, wel bereidheid om je onder te dompelen in een tekst waar je moeite voor moet doen.

De najaarscursus 2025 is de eerste editie van deze cursus waarin we het boek in het Engels zullen lezen. We gaan hiermee terug naar de brontaal van dit werk, Hannah Arendt schreef het rechtstreeks in het Engels, toen zij al in de Verenigde Staten woonde.

6 lessen van 3 uur (inclusief pauze)  
Maandag van 13.30 tot 16.30 uur  
Data: 22 september, 6 en 27 oktober, 10 november, 1 december en 15 december 2025 (reservedatum 5 januari 2026).
Locatie: Eindhoven  
Groepsgrootte: maximaal 5 deelnemers – (volgeboekt – er is een wachtlijst)

Kosten: € 295,- (inclusief 21% BTW) voor 6 lessen, daarbij zelf aan te schaffen Hannah Arendt, The human condition, 2nd edition [1958], The University of Chicago Press.

De eerdere edities (najaarscursus 2019 en de najaarscursus 2020) waren ook volgeboekt. Wilt u meer informatie over de cursus De menselijke conditie – Hannah Arendt of wilt u zich aanmelden voor de wachtlijst? Neemt u dan contact met mij op.

 

                                                                    contact